Kaapverdiaanse cachupa

Het Kaapverdiaanse gerecht cachupa is een ode aan mijn moeder, die ons helaas recentelijk is ontvallen. Ik koester de reis die we vorig jaar samen hebben gemaakt. Voor het eerst sinds 1975 ben ik samen met haar teruggekeerd naar ons geboorteland Kaapverdië. Het was een emotionele reis en een bijzonder weerzien met familieleden.”

– Roberto

Ik ben geboren in Kaapverdië, op 12 december 1972. Op mijn paspoort staat echter 12-12-73. Dat ging bij mij een beetje raar, ik was simpelweg laat aangegeven. Dat gebeurt daar overigens heel vaak. Verder heb ik nog een half jaar in Portugal gewoond, voordat ik in Nederland terecht kwam. Cachupa is een typisch Kaapverdiaans gerecht. Op elk eiland doen ze er weer andere ingrediënten in. Mijn moeder maakte dit gerecht meestal gewoon door de weeks. Maar als er een verjaardag was, dan aten we het sowieso.

Sinds 1975 was ik nooit meer in Kaapverdië geweest. Mijn moeder ook niet. Daarom heb ik vorig jaar voor ons de reis betaald en zijn we samen teruggekeerd. Dat was heel emotioneel. Bijna de hele familie woont daar nog. We werden erg warm ontvangen. Twee zusjes van mijn moeder, die naast elkaar wonen, vroegen telkens of we bij hen kwamen eten. Dat is een heel sociaal gebeuren daar en een belangrijk onderdeel van de cultuur. Al kom je een kopje koffie drinken, bij Kaapverdianen gaan meteen de pannen op het vuur en verwachten ze dat je blijft eten. En wat over is krijg je mee naar huis. Dat vind ik mooi.

  • 300 gram gedroogde gele mais*
  • 150 gram gedroogde bruine bonen*
  • 150 gram gedroogde kikkererwten*
  • 150 gram verse groene erwten
  • 250 gram cassave (of 2 groenebakbananen)
  • 1 blik tonijn in zonnebloem- of olijfolie
  • 2 kleine chorizo worstjes
  • 3 tomaten
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout
  • 4 eieren
  • 100 ml azijn

*24 uur in water geweekt

  1. Breng circa 5 liter water aan de kook en was de geweekte ingrediënten.
  2. Snijd de knoflook, ui en tomaten in stukken. Snijd de cassave in repen met een lengte van  ongeveer 5 centimeter. Ontvel de chorizo en snijd deze in plakken.
  3. Voeg de (geweekte) mais, bonen, kikkererwten, kruidnagel, laurier, knoflook, tomaat, ui, peper, zout, tomatenpuree en de olijfolie toe aan het kokende water.
  4. Laat het geheel op laag tot middelmatig vuur koken, circa 2 uur, totdat alles beetgaar is.
  5. Voeg daarna de helft van de chorizo, cassave (of bakbanaan) en tonijn toe. Laat dit nog 20 tot 30 minuten sudderen tot een gebonden soep. Voeg in de laatste 3 minuten de verse groene erwten toe.
  6. Bak de resterende repen cassave (of bakbanaan) in boter of olie mooi bruin. Bak ook de overgebleven plakken chorizo kort aan beide kanten.
  7. Breng voor het pocheren van de eieren water met azijn aan de kook. Zet het vuur daarna iets lager (het water mag niet meer koken) en maak met een pollepel een ‘draaikolk’ in de pan. Tik het ei open en laat hem in het water glijden. Blijf nog even roeren maar raak het ei niet aan. Het water moet in de tussentijd net onder het kookpunt blijven. Haal na 3 minuten het ei voorzichtig uit het water met een netje of schuimspaan en het laat uitlekken. Herhaal dit bij de overige drie eieren.
  8. Schep de cachupa in diepe borden. Leg de gebakken cassave, chorizo, tonijn en het gepocheerde ei bovenop.

Garneer het gerecht met wat rode bietenblaadjes.

 

Al bijna 25 jaar glazenwasser, nu ook huismeester

Ik ben in 1994 gestart als glazenwasser en ben sinds 2 à 3 jaar ook huismeester. Een tijdje geleden werd geconstateerd dat mijn heupen zo versleten waren dat ik twee nieuwe heupen moest. Ze gaan normaal 30 jaar mee, maar als ik zou blijven ‘ladderen’, gaan ze maar 15 jaar mee. Daarom ben ik destijds met mijn leidinggevende in gesprek gegaan. Samen zijn we gekomen tot de ideale oplossing: 4 uur per dag ramenzemen en 4 uur huismeesterschap.

Via een vriend van mij ben ik bij Beercoo terechtgekomen. Wij kickboxten samen en tijdens een van onze trainingen vertelde hij dat ze bij Beercoo nog mensen zochten. Ik was destijds op zoek naar werk, dus één en één was twee. Sindsdien ben ik nooit meer weggeweest. Daarvoor was ik nog geen glazenwasser. Ik deed magazijnwerk bij V&D. Door een opleiding tot glazenwasser te volgen en veel praktijkervaring op te doen, heb ik het vak geleerd.

”Het gerecht is toch iets van mijn geboorteland. Dat moet wel doorgegeven worden op de jongere generaties vind ik.”

– Roberto, glazenwasser en huismeester

Plezier in je werk is het allerbelangrijkst

In de afgelopen 24 jaar heb ik het bedrijf groot zien worden. Eerst zaten we in een heel klein kantoortje achter het huidige kantoor. Als we er met z’n 10’en waren, dan zat het vol. Sindsdien zijn we gegroeid tot een bedrijf met inmiddels 800 mensen. Ik heb echt respect voor Patrick en Vincent en hoe zij dit hebben opgebouwd. Daar kijk ik wel tegenop, hoor.

Het leukst aan mijn werk vind ik het contact met mensen. Ik ben een sociaal iemand. In de flat waar ik huismeester ben wonen veel oude mensen. Ik hou van dat soort dingen. Daarom is dat in combinatie met mijn werk als glazenwasser ook zo leuk. Je komt overal en maakt met iedereen een praatje.

Boxer en DJ

Ik ben dagelijks in de sportschool te vinden. Sinds 1991 doe ik aan boxen. Ik heb ook 10 jaar op een boxschool gezeten en aan wedstrijden meegedaan. In die periode liep ik veel blessures op: van een gat in mijn scheenbeen tot 6 knieën tegen mijn neus, waarna die helemaal scheef stond. Nu doe ik het wat rustiger aan wat dat betreft.

Een andere hobby van mij is DJ’en. Ik word ook weleens gevraagd om op feesten te draaien. Afgelopen zomer draaide ik nog op een feest in Capelle aan den IJssel. Mijn muziekstijl is techhouse, dance en house. In ieder geval dansbare muziek. Op zo’n feest mix ik bestaande nummers door elkaar. Het is een hobby, maar ik krijg er wel voor betaald. Niet zoveel als Afrojack of zo hoor, haha. Maar ik krijg er wel wat voor. De zolder heb ik inmiddels helemaal omgebouwd tot studio. Daar staan nu twee speakers en een DJ-tafel, dus daar breng ik heel wat uurtjes door.

Bekijk ook de XL-pagina van Bilge!