Ik ben geboren in Kaapverdië, op 12 december 1972. Op mijn paspoort staat echter 12-12-73. Dat ging bij mij een beetje raar, ik was simpelweg laat aangegeven. Dat gebeurt daar overigens heel vaak. Verder heb ik nog een half jaar in Portugal gewoond, voordat ik in Nederland terecht kwam. Cachupa is een typisch Kaapverdiaans gerecht. Op elk eiland doen ze er weer andere ingrediënten in. Mijn moeder maakte dit gerecht meestal gewoon door de weeks. Maar als er een verjaardag was, dan aten we het sowieso.
Sinds 1975 was ik nooit meer in Kaapverdië geweest. Mijn moeder ook niet. Daarom heb ik vorig jaar voor ons de reis betaald en zijn we samen teruggekeerd. Dat was heel emotioneel. Bijna de hele familie woont daar nog. We werden erg warm ontvangen. Twee zusjes van mijn moeder, die naast elkaar wonen, vroegen telkens of we bij hen kwamen eten. Dat is een heel sociaal gebeuren daar en een belangrijk onderdeel van de cultuur. Al kom je een kopje koffie drinken, bij Kaapverdianen gaan meteen de pannen op het vuur en verwachten ze dat je blijft eten. En wat over is krijg je mee naar huis. Dat vind ik mooi.
*24 uur in water geweekt
Garneer het gerecht met wat rode bietenblaadjes.
Ik ben in 1994 gestart als glazenwasser en ben sinds 2 à 3 jaar ook huismeester. Een tijdje geleden werd geconstateerd dat mijn heupen zo versleten waren dat ik twee nieuwe heupen moest. Ze gaan normaal 30 jaar mee, maar als ik zou blijven ‘ladderen’, gaan ze maar 15 jaar mee. Daarom ben ik destijds met mijn leidinggevende in gesprek gegaan. Samen zijn we gekomen tot de ideale oplossing: 4 uur per dag ramenzemen en 4 uur huismeesterschap.
Via een vriend van mij ben ik bij Beercoo terechtgekomen. Wij kickboxten samen en tijdens een van onze trainingen vertelde hij dat ze bij Beercoo nog mensen zochten. Ik was destijds op zoek naar werk, dus één en één was twee. Sindsdien ben ik nooit meer weggeweest. Daarvoor was ik nog geen glazenwasser. Ik deed magazijnwerk bij V&D. Door een opleiding tot glazenwasser te volgen en veel praktijkervaring op te doen, heb ik het vak geleerd.
”Het gerecht is toch iets van mijn geboorteland. Dat moet wel doorgegeven worden op de jongere generaties vind ik.”
– Roberto, glazenwasser en huismeester
In de afgelopen 24 jaar heb ik het bedrijf groot zien worden. Eerst zaten we in een heel klein kantoortje achter het huidige kantoor. Als we er met z’n 10’en waren, dan zat het vol. Sindsdien zijn we gegroeid tot een bedrijf met inmiddels 800 mensen. Ik heb echt respect voor Patrick en Vincent en hoe zij dit hebben opgebouwd. Daar kijk ik wel tegenop, hoor.
Het leukst aan mijn werk vind ik het contact met mensen. Ik ben een sociaal iemand. In de flat waar ik huismeester ben wonen veel oude mensen. Ik hou van dat soort dingen. Daarom is dat in combinatie met mijn werk als glazenwasser ook zo leuk. Je komt overal en maakt met iedereen een praatje.
Ik ben dagelijks in de sportschool te vinden. Sinds 1991 doe ik aan boxen. Ik heb ook 10 jaar op een boxschool gezeten en aan wedstrijden meegedaan. In die periode liep ik veel blessures op: van een gat in mijn scheenbeen tot 6 knieën tegen mijn neus, waarna die helemaal scheef stond. Nu doe ik het wat rustiger aan wat dat betreft.
Een andere hobby van mij is DJ’en. Ik word ook weleens gevraagd om op feesten te draaien. Afgelopen zomer draaide ik nog op een feest in Capelle aan den IJssel. Mijn muziekstijl is techhouse, dance en house. In ieder geval dansbare muziek. Op zo’n feest mix ik bestaande nummers door elkaar. Het is een hobby, maar ik krijg er wel voor betaald. Niet zoveel als Afrojack of zo hoor, haha. Maar ik krijg er wel wat voor. De zolder heb ik inmiddels helemaal omgebouwd tot studio. Daar staan nu twee speakers en een DJ-tafel, dus daar breng ik heel wat uurtjes door.
Bekijk ook de XL-pagina van Bilge!
Weg en Bos 51 – 53
2661 DL Bergschenhoek
Pompmolenlaan 19c
3447 GK Woerden
Wij zijn voornamelijk actief in de Randstad met vestigingen in Bergschenhoek en Woerden.
Met enthousiaste en goed opgeleide medewerkers gaan wij voor schone kantoren, hotels, scholen en wooncomplexen.